Най-дългият подводен тунел в света ще свърже Дания и Германия

Най-дългият подводен тунел в света ще свърже Дания и Германия

Дания и Германия са една стъпка по-близо до свързването им с най-дългия подводен железопътен и автомобилен тунел в света. Датският крал Фредерик X откри първия елемент от бъдещ 18-километров тунел под Балтийско море. Той ще свърже Южна Дания със Северна Германия и ще допринесе за зеления преход на транспортния сектор, предава Euronews.

Връзката Fehmarnbelt, която се очаква да бъде отворена през 2029 г., също ще намали пътуването от сегашния 45-минутен ферибот до само седем минути с влак. Той ще свърже Roedby от датската страна с Puttgarten в Германия, с последващи връзки по шосе и железопътен транспорт до Централна Европа и скандинавските страни.

Крал Фредерик X откри плоча на входа на първия 217-метров участък от тунела, който ще бъде потопен в изкоп на морското дъно от датската страна по-късно тази година. Той пусна монета в капсула на времето, съдържаща предмети, дарени от онези, които са построили бетонните елементи.

Sund & Baelt, компанията, която изгражда връзката Fehmarn, твърди, че това ще бъде най-дългият подводен тунел. Ще включва и електрифицирана железопътна линия. Очаква се автомобилите да могат да прекосяват Балтийско море за 10 минути по четирите ленти, а влаковете - за седем минути.

През 2011 г. беше решено връзката между южния датски остров Лоланд и северния германски остров Фемарн да бъде изградена като потопен тунел. Работата от датска страна е възложена през юли 2022 г., а от германска точно година по-късно.

Тунелът ще се състои от 89 бетонни елемента, които се изграждат в специално съоръжение в Roedbyhavn on Lolland, наречено най-голямата строителна площадка в Северна Европа. През май беше излят първият от елементите.

Връзката Fehmarn ще струва 55.1 милиарда крони (4.8 милиарда евро) и ще бъде платена от Дания. Датското правителство ще вземе решение за таксата за тунела на по-късен етап.

През последните години Дания изгради пътни и железопътни връзки със съседна Швеция и между два големи датски острова. През 2000 г. мост и тунел през протока Йоресунд свързаха Копенхаген с третия по големина град в Швеция Малмьо, а през 1998 г. беше отворен пътният трафик между островите Фюн, където се намира Одензе - третият по големина град в Дания - и Зеландия, където седи Копенхаген. Движението на влаковете там започна година по-рано.

 

  • На 05.10 от 12:00 часа на площад “Тройката” (пред магазин “Триа Сити Център”), за петнадесета поредн...
  • С най -яките хитове на Криско ще се забавляват всички присъстващи на петия рожден ден на най-любимия...