"Малко българско училище" от Чикаго се „премести“ в Бургас

Ученици от най-голямото българско учебно заведение извън страната - "Малко българско училище" в Чикаго, бяха гости на Община Бургас. Придружавани от двама свои преподаватели и директора на МБУ г-жа Живка Бубалова - Петрова, те се срещнаха със заместник-кмета по образование Йорданка Ананиева, която ги запозна с историята и културата на града, както и със структурата и дейността на общинската администрация.

Учениците, които са на възраст от 9 до 14 години, искаха да узнаят кога е основан Бургас, кога е построена сградата на Общината, колко училища и музеи има в града и много др.

Българчетата от Чикаго са на летен езиков лагер в Бургас от 19-ти до 27-ми юни, който е част от подписаното в края на миналата година споразумение между  Община Бургас и "Малко българско училище" в Чикаго за ученически обмен с цел провеждане на езикови екскурзии/лагери, както и провеждане на различни съвместни събития.

Директорът на българското училище в Чикаго Живка Бубалова -Петрова  сподели, че голяма част от родителите на децата, които ги придружават, са останали очаровани от Бургас и обмислят да си купят жилище в града.

По време на престоя си в родината, учениците и ръководителите им ще посетят още училище "Св.св. Кирил и Методий", остров Света Анастасия, туристически комплекс "Акве Калиде" и други забележителности в и около Бургас.

"Малко българско училище" в Чикаго всъщност е най-многочисленото българско училище извън страната. Наричат го още "бургаското", защото директорите на организацията, както и много учители и ученици са родом от Бургас и областта. То е регистрирано през лятото на 2010 г. като дружество с нестопанска цел, което основава и ръководи български училища зад граница. През 2014 г. училището получава акредитация от ISBE /Министерство на образованието в щата Илинойс/ за признаване на българския език като кредитен в американските средни училища.

От няколко години основна сграда за обучение в съботните дни е гимназията в Елк Гроув вилидж, където е съсредоточена и най-голямата част от българската общност в района на Чикаго. Наскоро ръководството на МБУ в Чикаго и българската общност там започнаха благотворителна кампания за закупуване на собствена сграда в Елк Гроув вилидж, която да служи за нуждите на училището и български културен център.