IT бизнесът влиза в българските училища

 

От следващата учебна година IT бизнесът влиза в българските училища, за да провокира интереса на учениците към професията и да повиши дигиталната им креативност. Това предвижда една от новите държавни програми на образователното министерство, която беше представена днес.

 
Програмата е насочена и към професионални гимназии с изучаване на информационни технологии, а една от дейностите по нея включва учителски стажове в IT фирми, които да подобрят информационните им компетенции. За програмата ще бъде осигурено финансиране от 1 милион лева.
 
Какво ще включват модулите, насочени към професионалните гимназии и към учителите, разказва Евгения Костадинова, директор на дирекция в министерството на образованието.
 
„Идеята е представители на IT бизнеса да могат да влязат в конкретни модули, по конкретни теми, в конкретни часове, където да представят развитието на технологиите и да обучават учениците заедно с техните учители. Разбира се, обменът на опит е предвиден двустранно - в рамките на третия модул в програмата учители ще могат да идат за кратко време на обучение, на стаж в IT фирми, където да могат да се запознаят с работата на IT фирмата, да са въвлечени в проекти, по които работи, така че да актуализират и надградят знанията си“, обясни Костадинова.