Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Министър Вълчев: Бургас е модел за страната за иновативни образователни политики

 

МОН обмисля нови практики за принуждаване на децата да влязат в час, каза Красимир Вълчев

 

Бургас е пример за цялата страна по отношение на иновативни и ефективни политики в сферата на образованието, каза просветният министър Красимир Вълчев преди да даде началото на мащабния форум, който се провежда в Бургас - "Европа в нашия дом”.

 

Той премина под формата на дискусия с участието на кмета Димитър Николов, народните представители Ивелина Василева, Ася Пеева, Диана Саватева и Димитър Бойчев, с учители и кметове на общините в областта.

 

Преди срещата министър Вълчев акцентира върху проблема с отпадането на децата от системата на образованието. По думите му, предвид липсата на ефективност на досегашните мерки МОН ще обмисли предложение на народните представители, което не изключва изплащането на социални помощи, но те да преминат от ръцете на родителите, в ръцете на ръководствата на училищата и изплащането им да е пряко свързано с посещението на ученика в часовете. 

 

Според Димитър Николов въпреки, че насочването на голяма част от средствата в образователни проекти е инвестиция, която няма да има бърз видим резултат, но дългосрочно ще доведе до добри плодове и за града и за страната ни.

 

Той беше категоричен, че това е правилният подход, на който да заложи страната ни за да бъде конкурентно способна и изрази увереност, че ръководният орган на Оперативни програми ще съдейства.„Образованието е кауза, която обединява обществото, инвестициите в образование са най-успешните в дългосрочен хоризонт и са гарант за благополучието на страната ни“, каза при откриването на форума народният представител Ивелина Василева.