Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Въвеждат профилактични прегледи в бургаските детски градини и училища

Над 1850 деца ще обхване първата профилактична програма – „Мързеливо око“, която започва от тази седмица в Бургас и е насочена към очните заболявания на 6- годишните. 

Прегледите ще са безплатни и имат за цел ранно откриване, диагностика и при необходимост насочване към навременно и адекватно лечение на децата. За това съобщи в профила си във Фбук кметът Димитър Николов.     

Прегледите ще се извършват от лекари от МЦ „Д-р Иванови – Младост“, МЦ „Оксиком“ и МЦ „Св. Николай Чудотворец“. 

От програмата ще могат да се възползват общо 1852 деца в 4-та група от всички 34 бургаски градини. След информирано съгласие на родителите, медицински специалисти с мобилни апарати ще посетят на място детските градини и ще прегледат малчуганите за т. нар. „мързеливо око“. 

При установени нарушения в зрението, медицинските лица ще информират за това родителите, които да заведат детето на очен специалист, за да му бъде назначено подходящо последващо лечение.

Резултатите от профилактичните прегледи на 6-годишните ще бъдат обобщени и проследени и догодина, когато децата ще бъдат първокласници.

Освен програма „Мързеливо око“, ще въведем съвсем скоро следващата профилактична програма, която е насочена към установяване на гръбначни изкривявания при децата в ученическа възраст.