Бивша дискотека се превърна в споделено пространство за студенти

Бивша дискотека се превърна в споделено пространство за студенти

Студентски център Academic café е новото любимо място на възпитаниците на бургаски държавен Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. В него младите хора могат да провеждат конференции, да работят върху своите курсови проекти и да общуват на ароматна чаша кафе. Той е създаден по идея на ректора проф. д-р Христо Бозов, дм, в чиято платформа бе заложен този проект.

Студентският център бе открит тържествено от проф. д-р Христо Бозов, дм, председателя на Съвета на настоятелите д-р Милен Врабевски и председателя на Студентския съвет Десислава Комунова.

„Изключително съм благодарен на Студентския съвет и на Десислава Комунова, защото от едно занемарено място направиха истинско бижу. Най-важното е, че всичко това се получи с доброволен труд и с дарения. Ние показахме чрез Вас, че университет, който не е с големи финансови възможности, може да направи нещо като това, което ще послужи не само на студентите, но и на преподавателите, за да се събирате тук, да обменяте идеи и да организирате събития!”, каза проф. д-р Христо Бозов, дм, който благодари на дарителите. Ректорът съобщи, че има подкрепата на общините околното пространство да се превърне в тематични кътове. Поморие ще представи Музея на солта и различни забележителности, Бургас – Черно море, Малко Търново – Странджа, а Карнобат, Айтос и Сунгурларе – Стара Планина. От ръководството на университета ще осигурят безплатна wi-fi зона.

„При нас се обучават и чуждестранни студенти от 16 държави, затова ние ще предоставим място и на тях, където да представят своите страни. Искаме да покажем, че сме толерантни към всички и можем да обучаваме хора от всякакви народности”, добави ректорът. 

Academic café е на принципа на споделените пространства, а за да е още по-притегателен в него има библиотека с 400 книги, книжарница, конферентна зона, компютри и принтер. Намира се на мястото на бивша дискотека, чиято сграда студентите преобразиха с много труд и усърдие.

„За мен това е изключително събитие в историята на единствения държавен университет в Югоизточна България. Правите ме горд, щастлив и ми връщате вярата в доброто”, заяви д-р Милен Врабевски, който е известен филантроп и меценат.

Кметът на Поморие също не спести добрите си думи към ръководството на университета.

„В годините Университет „Проф. д-р Асен Златаров” е доказал, че е в основата на висшето образование в Бургас и това, което се случва в последните месеци, много ме радва. Защото Бургас освен всичко е и студентски град. Какво по-хубаво от това да се чува името на държавния университет, който е флагманът на висшите учебни заведения тук”, каза кметът на Поморие Иван Алексиев. Той благодари за предложението да представи своята община с тематичен кът.

Първото събитие в новия център ще се състои съвсем скоро. Зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева предложи на студентите да си сътрудничат и да направят културно събитие заедно, а те приеха идеята с възторг.

Откриването се превърна в празник и пример за студентската общност в страната.

„Бях изключително впечатлен от това, което каза ректорът - че е заложил в своята мандатна програма развитието на студентската общност. Вие правите нещо изключително! Ако други ръководства на висши учебни заведения си вземат места, които са дали на студентите, Вие давате нещо ново за тях. И резултатът е, че имате  здрава студентска общност, която е изключително активна”, каза Ангел Стойков, председател на НПСС.