Студент изкачи 14-етажна сграда за две минути и половина

Студент изкачи 14-етажна сграда за две минути и половина

Над 50 студента, преподаватели и приятели на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се включиха в инициативата „Ден без асансьори“. Това се случи в топлия неделен ден на 14 април в 14-етажния хотел „Парк“ в Бургас. Мисията на всички участници бе с благотворителен и състезателен характер, като показаха, че без асансьори се постига по-здравословен начин на живот.

Най-младите състезатели в „Ден без асансьори“ бяха 19-годишни студенти, а най-възрастния в инициативата беше на 77 години. Георги Димитров изкачи 14-етажната сграда за 4 мин. и 10 сек. Освен приятел на университета, той е и бивш възпитаник от  специалност “Технология на пластмасите“.

В събитието взе участие и Чавдар Чавдаров, който практикува древната китайска система за здраве и дълголетие - Ци гун. Той е близък до катедра „Физическо възпитание и спорт“ и представя отбранителни практики на студентите от държавния университет.

Най-високо постижение в индивидуално изкачване постави  Димитър Станев с 2 мин. и 31 сек. В групово изкачване, студентите от университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Любо Лалев, Даниел Петров и Венци Славейков отбелязаха 2 мин. и 33 сек.

Това беше поредното събитие, в което се включват студенти, а изцяло заслугата е на екипа от катедра „Физическо възпитание и спорт“. Те имат богат календар с мероприятия, които са свързани освен със спорт, а и с културни прояви.

Инициативата „Ден без асансьори“ се изпълни с цел да насърчи двигателната активност на гражданите и по-често да използват стълби, вместо асансьор за по-здравословен и качествен начин на живот.