13-годишен математик прослави България на Олимпиада по умствени изчисления

13-годишен математик прослави България на Олимпиада по умствени изчисления

13-годишният математик Калоян Гешев отново спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления. Така той вече е трикратен шампион по скоростно смятане. Калоян сърба 243 точки и така успя да пребори конкуренцията в лицето на Арян Шукл (233 точки) и Вандал Няти (166 точки) от Индия.

Тази година състезанието се е провело онлайн, но по много строги правила. Участвали са 90 души от целия свят на различни възрасти. Но до финала са стигнали само деца между 12 и 18 години. Калоян трябваше да изрази числото 18881 като сбор от квадрати. За 15 секунди той даде решението: 130² + 44² + 6² + 3².

Втората му задача е била свързана с това да съобщи дати от миналото и от бъдещето, които са се падали на различен ден от седмицата спрямо останалите. Калоян съобщи в кой ден от седмицата са всяка една от трите дати преди останалите участници в състезанието.

Калоян е ученик в 125 училище "Боян Пенев" в София с директор Венелина Николова. През 2021 г. момчето спечели предаването "България търси таланти".

„Състезанието не беше никак лесно. Въпросите не бяха леки, а и участниците бяха доста силни. Единият от състезателите е в рекордите на Гинес, защото е поставил световен рекорд за бързо събиране. Въпреки това успях да се преборя за първото място“, каза за bTV талантливото момче.