Ученици от цялата страна идват в Бургас за Националната олимпиада по лингвистика

Ученици от цялата страна идват в Бургас за Националната олимпиада по лингвистика

120 ученици от VIII до XII клас пристигат в Бургас за участие в Националния кръг на олимпиадата по лингвистика. Тази година състезанието ще се проведе на 20 и 21 април в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, а официалното откриване е днес /19.04./ в 17.30 часа в Експозиционен център „Флора“.

Състезателите са от градове в цялата страна - София, Пловдив, Варна, Шумен, Русе, Кърджали, Сливен, Перник, Разград, Добрич, Благоевград, Ловеч, Силистра, Хасково, Габрово, Ямбол и Бургас.

Олимпиадата по лингвистика представлява ученическо състезание по решаване на самодостатъчни лингвистични задачи, предполагащи запознанство с основните понятия от езикознанието и математиката само в рамките на училищната програма (български език, чужди езици, математика), разширената/допълнителната подготовка и извънкласната работа по лингвистика, както и обща култура. Темите за националния кръг на олимпиадата се изготвят от Националната комисия.

В събота, 20 април от 09:00 до 13:00 часа ще се проведе индивидуалното състезание в сградата на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. На него участниците решават тема от три задачи. Времето за работа е 4 часа. Състезанието е анонимно. Веднага след това, в 14:30 часа състезателите ще се включат в Сити тур „Бургас и неговите забележителности“.

На следващия ден, 21 април /неделя/, от 08:30 часа ще се състои отборното състезание. За него състезателите съставят отбори от по 3 или 4 души (според указанията на журито), които работят съвместно върху една тема. Времето за работа е от 2 до 3 часа (отново според указанията на журито). Работите не са анонимни.

След края на състезанието журито проверява работите. Резултатите от двете състезания се съобщават на закриването на олимпиадата –  в 12:00 часа в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“, където на победителите се връчват индивидуални грамоти и/или награди, като класирането на учениците е отделно за всеки клас.

На учениците, получили оценка отличен (от 5,50 до 6,00) от националния кръг на олимпиадата и завършващи средно образование през настоящата учебна година, МОН издава служебна бележка, която да послужи за приемането им във висши училища, при решение на съответното висше училище.