Отбор ZENTIX ще представи България на Европейското първенство по LEGO роботика

Отбор ZENTIX ще представи България на Европейското първенство по LEGO роботика

Отбор ZENTIX спечели първа награда на фестивала LEGO League Challenge, чийто домакин бе Бургас, и ще представи България на Европейското първенство по LEGO роботика на 14-16 май в град Бодьо, Норвегия.

Наградата на българските шампиони връчи заместник кметът „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ в Община Бургас Михаил Ненов с думите:  

„Поздравявам ви, че показахте невероятни умения, вдъхновение, иновативно, творческо мислене и спортсменство. Забавлявахте се истински и си помагахте. Всички онези ценности, които правят First LEGO League толкова уникално състезание. Отборът, който ще представи България в Норвегия носи именно тези качества и то умножени по много“.

Втори стана отборът на Bug Slayers, а трети – бургаският Team Mehano на ПГ по механоелектротехника и електроника. Вторият бургаски тим – на ОУ „Ал. Г. Коджакафалията“, грабна приза в категория „Основни ценности“.

Ето и останалите наградени в категориите:

- „Иновативен проект“ – отбор Cybertronic;

- „Робот дизайн“ – отбор Robo Vikings;

- „Робот игра“ – отбор Mivka.

Те получиха своите награди от зам.-кмета „Бюджет и финанси“ в Община Бургас Станимир Апостолов, Свилен Радев от Dell Technologies, проф. д-р Радостин Долчинков - декан на Центъра по информатика и технически науки в БСУ, Валентина Венкова от Центъра за творческо обучение и Василис Танис - програмен мениджър на First LEGO League Гърция.

За отличията в атриума на Бургаски свободен университет премериха сили 24 отбора с ученици от 10 до 16 години от 17 населени места в България.

Tемата тази година на състезанието бе „Шедьовър“ (Masterpiece) или „Kак науката и технологиите ни помагат да създаваме, разпространяваме и споделяме различни интереси, хобита и изкуства?“. Отборите отговаряха на този въпрос чрез изпълнение на иновативен проект и различни мисии, през които преминаваха с роботите си на сцената за „робот битки“.

Освен състезанието, събитието включваше и изложбена част – Зона Експо, в която посетителите разгледаха различните щандове на най-големите школи по роботика. Сред тях бяха официални и кастъм модели и роботи на клубове на български колекционери на LEGO, разработки и програми на академии и клубове по роботика в България от средното и висшето образование, разработки на бизнес организации в сферата на технологиите и иновациите и продукти на LEGO Education и FIRST LEGO League и др.

 
 
 
 
 
  • Cпopeд изнeceнaтa oт Coфийcĸия yнивepcитeт "Cвeти Kлимeнт Oxpидcĸи" инфopмaция, cлeд oĸoнчaтeлнoтo ĸ...