Близо 14 000 ученици ще учат по програмата "Училища за пример" от септември

Близо 14 000 ученици ще учат по програмата "Училища за пример" от септември

Учителите на близо 14000 ученици от цялата страна ще бъдат обучени как, освен да преподават текущия материал, успешно да запознават децата с уменията на 21-ви век. Поради големия интерес към програмата "Училища за пример" на фондацията "Заедно в час" се удвоява броят на участниците и от септември ученици от 41 училища от 33 населени места от 19 области ще имат преподаватели, които ще им помагат да използват различни стратегии за учене, да разпознават и управляват емоциите си ефективно, за да успяват да си поставят цели и да ги постигат. Това съобщиха организаторите от фондация "Заедно в час".

Участниците в програмата "Училища за пример" преминават през двегодишни обучения за доказани съвременни педагогически и управленски практики, които надграждат техните умения и имат пряк ефект върху благосъстоянието на учениците. Програмата помага на училищата да променят начина на планиране и преподаване, така че материалът да е интересно поднесен на децата, а те самите да бъдат в центъра на образователния процес. Новите методи на преподаване, които са застъпени в програмата, водят до това учениците да са по-ангажирани в училище и да учат по-осъзнато.

Ефективното екипно сътрудничество е основен фокус в програмата "Училища за пример". В нея участниците се научават как заедно да поставят цели и заедно да планират как да ги постигнат. Учителите отварят класните стаи за посещения от колегите си, научават се да дават и получават конструктивна обратна връзка, планират и осъществяват съвместни уроци. Участници в предишни випуски споделят, че благодарение на преживяването си в програмата са се превърнали в сплотен и целеустремен екип..

Училищата в новия випуск са много различни по големина, в най-малкото от тях - Основно училище (ОУ) "Отец Паисий" в Георги Дамяново, се обучават малко над 30 ученици, а в най-голямото - Средно училище (СУ) "Петко Рачов Славейков" в Кърджали, учениците са близо 1600. Освен 20-те средни училища има обединени и основни училища, професионални и профилирани гимназии. 

Две изпълнени с дейност години предстоят за участниците в програмата. Първото голямо събитие е въвеждащото обучение през лятото, когато новият випуск ще се събере за първи път на живо, заедно с екипа обучители от "Заедно в час". Тогава всяко училище ще се запознае и със своя ментор. Менторите са опитни професионалисти (бивши и настоящи директори, учители, образователни експерти и други специалисти в образователната сфера), които подкрепят участниците през целия им път в програмата, като им помагат да адаптират наученото за конкретните нужди на училищата и учениците си. В идните две години училищните екипи ще се разделят на лидерски и педагогически, и всеки ще премине през серия от различни обучения, а менторите ще ги подкрепят да адаптират наученото за специфичните нужди на техните училища и да го прилагат в класните стаи.

"С радост приветстваме училищата, с които вече сме си партнирали по други програми на фондацията, но и тези 27 училища, с които ще работим за първи път. Въз основа на досегашния си опит сме усъвършенствали програмата така, че участниците да извлекат максимална полза и по време на тези две години да се сдобият с набор от изпитани работещи решения, които директно да могат да приложат в своя контекст. С нетърпение очакваме август, когато ще се съберем всички заедно, за да поставим началото на "Училища за пример" за 2024-2026 година“, казва Ивелина Пашова, ръководител на програмния екип в "Заедно в час".