Заради ръст на ученици, преобразуват училището в кв. Рудник

Заради ръст на ученици, преобразуват училището в кв. Рудник

Общинският съвет в Бургас одобри преобразуването на училище „Св. Климент Охридски” в кв. Рудник от Обединено в Средно. Промяната ще бъде в сила от следващата учебна година. Към момента в учебното заведение има 179 ученици в 10 паралелки от 1 до 10 клас от различни социални и етнически групи. Учебното заведение е единственото училище в кв. Рудник.

„Философията на обединените училища предполага, че техните възпитаници след като завършат първи гимназиален етап в 10-ти клас, вече в 11-ти и 12-ти ще продължат своето образование на друго място.  Наблюденията ни обаче показват, че това не е случаят с възпитаниците на ОУ „Св. Климент Охридски“ в кв. „Рудник“. В същото време в рамките на образователната институция ставаме свидетели на едно изключително добро управление, постоянно повишаване на интереса към училището, постоянно привличане на нови ученици, развиване на професионално направление – „Автобояджийство““, обясни пред БНР Михаил Ненов, зам.-кмет в Община Бургас.

Той допълни, че в училището предстои да бъде въведено и преподаването на български език по сугестопедичен метод, насочен към тези ученици, на които не е роден.

Броят на учениците, които ще се възпитават и обучават в училището през следващата учебна година е 207. 137 от тях са в начален и прогимназиален етап, а 70 ученици са в гимназиален етап на образование. Училището разполага и с автобус, с който се превозват децата от Брястовец и околните села.

Подобна мярка за преобразуване на учебно заведение се обмисля и за училището  в кв. „Горно Езерово“. „То също е обединено и също има потенциала да привлече обратно учениците, които са завършили 10-ти клас и не са продължили образованието си на други места“, допълни Ненов.  

  • Cпopeд изнeceнaтa oт Coфийcĸия yнивepcитeт "Cвeти Kлимeнт Oxpидcĸи" инфopмaция, cлeд oĸoнчaтeлнoтo ĸ...