Университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за медицински сестри

Университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за медицински сестри

Бургаският държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров” разкрива филиал за обучение на медицински сестри в Добрич, съобщават от учебното заведение. 

От там уточняват, че филиалът е в отговор на желанието на местната власт в болниците и медицинските центрове в общината да работят специалисти по здравни грижи с дипломи от реномиран университет.

Създаването на новата структура първо бе одобрено от Академичния съвет на университета, а вчера и официално гласувано на заседание на Общински съвет - Добрич. Отредена бе и сграда, в която да се помещава.

Очаква се филиалът да отвори врати през учебната 2025 г.–2026 г. и да приема между 25 – 30 души годишно.Още подробности бяха съобщени на пресконференция за медиите в Община Добрич. В нея участваха кметът на общината Йордан Йорданов, ректорът на университета проф.д-р Христо Бозов, дм, председателят на ОбС-Добрич Красимир Николов и директорът на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков.

„Основната ни цел е както да провеждаме качествено здравно обучение на територията на град Добрич, така и да дадем тласък градът да се позиционира като образователен център в Добруджа “, каза проф. Бозов.

Бъдещите медицински сестри, които ще се обучават във филиала, ще могат да работят не само в болницата, но и във всички детски ясли, училища и социални заведения на територията на общината.