Матурата по БЕЛ е утре, какво трябва да знаят зрелостниците?

Матурата по БЕЛ е утре, какво трябва да знаят зрелостниците?

Остава ден до държавните зрелостни изпити след 12-и клас. Утре е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература, на който ще се явят над 50 000 младежи в над 750 училища. В понеделник, 19 май, зрелостниците трябва да се явят и на втората задължителна матура.

Организацията в училищата е много стройна, от зрелостниците се изисква единствено да дойдат навреме, коментира пред БНТ Асен Александров - директор на 51-во средно училище в София.

"Най-късно трябва да са в 8 без 10, 8 без 5 в училището, тъй като трябва да влязат в сградата до 8.20 часа. В 8.30 часа излизат паролите за първата част от изпита и после няма да можем да пускаме ученици. Бих ги посъветвал да отидат в училищата и по-рано, дори в 7.30 ч.".

Зрелостниците трябва да си носят личната карта и служебната бележка за допускане на изпит - могат да я покажат и в хартиен, и в електронен вариант.

Матурата по български език и литература е от три части. В първата има 23 въпроса със затворен и отворен отговор и трае 60 минути. Втората част е от 17 въпроса, отново за 60 минути. Третата част е 120 минути - тогава зрелостниците трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе. На изпитите се пише с черна химикалка.

След като започне третата част, зрелостниците нямат право да излизат през първите 60 минути, дори и да не напишат нищо, предупреди Асен Александров. По думите му няма съществени разлики в изпита по български от миналите години.

"Въпросите се подобряват, цели се учениците да показват повече разсъждения и критично мислене".

По данни на Просветното министерство най-предпочитаният предмет за втората задължителна матура отново е английският език.