Жалби заради технически проблеми на матурата по английски език

Жалби заради технически проблеми на матурата по английски език

Четири жалби са подадени до момента в Регионалното управление на образованието след държавния зрелостен изпит по английски език, съобщиха от там. В жалбите родители на зрелостници съобщават за технически проблем, който е попречил на учениците да чуят записа на текст, по който е трябвало да отговарят на въпроси в теста си. Въпросната част формира 25% от оценката им.

„Разпоредила съм проверка, която трябва да приключи до края на месеца“, съобщи началникът на РУО в Бургас Петя Петрова. На база резултата от проверката нея ще се прецени дали и какво да се предприеме.

Записът от първия модул е бил напълно неразбираем, съобщава бТВ. Въпреки че учениците помолили за диктор, който да им прочете текста, такъв не е бил осигурен.

От Министерството на образованието и науката (МОН) отговориха, че записите са с нормално темпо и са прослушвани от комисия. Проверките по сигнал не установили смущения на излъчения запис.

От Съюза на ръководителите в системата на народната просвета настояват МОН да отреди на всички зрелостници 4 точки или да бъде анулирана задачата с техническа грешка от изпита.

Матурата по английски е най-масовата в Бургас. От 1561 явили се на държавния зрелостен изпит 725 са избрали да положат изпита именно по този чужд език.

Освен ДЗИ днес се проведоха и изпитите за придобиване на професионална квалификация, на които са се явили 1936 възпитаници на професионални гимназии.

Резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.

 

  • Cпopeд изнeceнaтa oт Coфийcĸия yнивepcитeт "Cвeти Kлимeнт Oxpидcĸи" инфopмaция, cлeд oĸoнчaтeлнoтo ĸ...