Увеличават заплатите на всички преподавателите с по 290 лева

Увеличават заплатите на всички преподавателите с по 290 лева

С 290 лева ще се увеличи заплата на всеки представител на преподавателския състав в държавните висши училища, съобщи Министерството на образованието и науката след среща между министъра проф. Галин Цоков, представители на синдикатите и на Съвета на ректорите.
 
Миналата седмица МОН преведе по сметките на университетите 39 милиона лева от бюджета, които обезпечават нарастването на минималната заплата на най-ниската академична длъжност, асистентската, на 2 100 лева със задна дата, считано от 1 януари 2024 г. За останалите първоначално беше предвиден ръст с средно с 240 лева, но това би създало диспропорции между тях - пишат от МОН в съобщение до медиите. Затова в хода на преговорите от кабинета са обещали 5,8 милиона лева, които ще осигурят повишение на всички преподаватели - асистенти, доценти и професори - с по 290 лева. Те са част от отпуснатите 40,7 млн. лева.
 
По време на разговорите е било предложено и 12-процентно увеличение на заплатите на административния персонал и на научно-изследователския състав в университетите. Синдикатите са го одобрили, чака се становище на Съвета на ректорите. Разчетите на МОН показват, че за тази мярка ще са необходими около 26 млн. лв. от осигурените 40.7 млн. лв. Останалите 7,5 млн. лв. ще бъдат разпределени за увеличаване на докторантските стипендии.
 
Министър Цоков обеща допълнителните средства да постъпят по сметките на университетите до 24 май.
  • Cпopeд изнeceнaтa oт Coфийcĸия yнивepcитeт "Cвeти Kлимeнт Oxpидcĸи" инфopмaция, cлeд oĸoнчaтeлнoтo ĸ...