Ученици създават екопроекти с помощта на изкуствен интелект

Ученици създават екопроекти с помощта на изкуствен интелект

Сдружение „Център за творческо обучение“ ще проведе образователен лагер „ИИ за екологична устойчивост“ в Бургас на 11 и 12 октомври. Лагерът ще събере 40 ученици на възраст от 13 до 18 години и техните преподаватели от 10 бургаски училища. Целта е да се насърчи дигиталната грамотност и интереса към екологията сред младите хора.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с начина, по който технологиите и изкуственият интелект могат да бъдат използвани за опазване на околната среда и решаване на съвременни екологични проблеми. Сдружението е един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

Програмата на лагера ще включва разнообразни презентации и практически задачи, които ще демонстрират как AI може да служи като инструмент за устойчиви решения и създаване на положителна промяна. Преподавателите ще влязат в ролята на ментори и заедно с учениците ще участват в интерактивни уроци по програмиране, етика в AI, обработка на текст и работа с AI инструменти като Gemini и ChatGPT. 

„Ежедневните наблюдения на нашите експерти показват, че откакто изкуственият интелект навлезе в ежедневието ни, има непознаване, неразбиране и дори притеснения за използването на тези инструменти. Същевременно екологичните проблеми, пред които се изправяме, постоянно се увеличават, коментира Рени Димова, Председател на УС на Сдружение „Център за творческо обучение“.

„Щастливи сме, че събитието ще се проведе в партньорство с Община Бургас, която се утвърди като център на образователните иновации в страната с особен акцент върху приложението на изкуствения интелект. Това ни дава възможност за интегриране на обучение по дигитална грамотност и екологична осведоменост в образователните програми, с които учениците и учителите да бъдат подготвени за бъдещите предизвикателства“, добавя тя.

  • Cпopeд изнeceнaтa oт Coфийcĸия yнивepcитeт "Cвeти Kлимeнт Oxpидcĸи" инфopмaция, cлeд oĸoнчaтeлнoтo ĸ...