Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Храм “Св. св. Кирил и Методий“ постепенно възвръща първоначалния си облик

Реставраторите възстановяват фасадните стени на храма и специфичната им орнаментика.

Характерните фрагменти от външните стени като прозорци, ниши, корнизи, пиластри и други са документирани, за да бъдат възстановени, съобщават от общината в Бургас.

За да бъде максимално близо архитектурният облик на катедралата до първоначалния си вид, декоративните елемент са консервирани, реставрирани и ще бъдат експонирани на техните места.

Задачата пред реставраторите е храмът да придобие отново своята автентичност и художествено излъчване.

С голямо внимание ще се работи върху оригиналната част по фасадата, като се предвижда тя да се запази в максимална степен. Елементите, които са в сравнително в добро състояние и със запазена декорация, ще бъдат консервирани.

Преобладаващият материал, с който е покрита фасадата на храма, е айтоски андезит. Възстановителните дейности по външните стени ще се извършват по специална технология. Тъй като находището, от което е добиван този материал, не разполага с необходимите количества, ще се използва натрошена фракция за изработването на необходимите детайли.

Белите рамки на прозорците ще бъдат почистени и обработени със специални препарати, които ще ги предпазват от влага и други неблагоприятни въздействия. Тези декоративни елементи са изработени от шуменски варовик и при първоначалния оглед е установено, че са в сравнително добро състояние. Такава обработка се извършва и на мраморната рамка на главния вход от западната страна на катедралния храм.

Ново художествено осветление ще подчертава визията на храма по цялата му височина. Светлинни акценти ще падат върху определени елементи като централния вход, големия купол и кулите. Лампите от системата на художественото осветление няма да се монтират върху стените на храма, а ще са разположени в околното му пространство. Така ще се избегне нарушаването на фасадата, за да бъде запазена в добро състояние. Предвижда се още да бъдат изградени системи за видеонаблюдение и озвучаване.