Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Заделят половин милион лева за реставрация на къщата на маестро Шагунов

През лятото на следващата година Бургас може да има Дом на музиката в къщата на маестро Георги Шагунов, оставил ни в наследство множество музикални произведения, сред които и Химна и независимостта. До месец се очаква Министерството на културата да съгласува статута на помещенията в бъдещата къща музей на композитора. Ремонтните дейности ще започнат в началото на следващата година, като за тях ще бъдат заделени половин милион лева от общинския бюджет за 2022 г., съобщи главният архитект на община Бургас Емил Бурулянов пред БНР.

„Има изготвен проект за реставрация на фасадите. В Министерството на културата има пратена преписка по отношение на статута на помещенията, от жилищни те се превръщат в обществени. След съгласуването, което смятам ще стане до няколко седмици, максимум месец, ще се издаде разрешение за строеж. Проектът е съгласуван с необходимите институции“ 

Индикативната стойност за предстоящия ремонт е половин милион лева. Средствата са за за цялостна реставрация на партера, на първия етаж отремонтирване на части от покрива, пълна смяна на дограма, оборудване на някои от залите и конструктивни намеси, където е необходимо.

„Сумата ще е достатъчна, но може да бъде актуализирана с няколко хиляди лева нагоре. Средствата ще са част от капиталовата програма“, посочи гл. архитект. 

По  думите му строително-ремонтните работи ще са в рамките на не повече от половин година. Те ще могат да започнат през 2022 г.  

Идеята за превръщането на къщата на Георги Шагунов в дом на музиката с къща музей е на сдружение „Общество за духовни изяви“.