Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Знаете ли, че в Община Руен е единственият в страната отбор по мазни борби

 

Община Руен разполага с едни от най-атрактивните за човешкото око природни феномени. Забележителностите в планинската община не са едно или две като сред най-популярните са „Професорът“, „Костенурката“, „Чудните скали“, „Момини гърди“ и „Свинската глава“.

 

Община Руен е най-голямата в област Бургас. Тя е съставена от 42 населени места. Повечето от тях се намират край Айтоския проход, пресичащ Стара планина по поречието на река Луда Камчия и р. Хаджийска.

 

Известната с единствения в България отбор по мазни борби община изрази пълна готовност да се обедини с останалите общини от региона.

 

„С това обединение би се постигнало по-разумно използване на природните и туристическите ресурси. Ще се има възможност за целогодишно използване на създадената материално-техническа база, а не само през активния летен сезон. Ще се допринесе и за развитието на междуселищната пътна мрежа, намаляване на безработицата и създаване на нови работни места“, счита кметът на общината Исмаил Осман.

 

Според концепцията на Министерството на туризма, България ще бъде разделена на 9 района. Бургаска област ще се обедини в най-малкия район „Южно Черноморие“.  В него ще влязат общините от региона, а кметовете ще се включат в Организацията по управлението му. Съветникът на министъра на туризма и председател на комисията по туризъм в Общинския съвет на Бургас Живко Табаков представи концепцията за туристическия район пред кметовете от Бургаско.

 

„Община Руен е екологично чист район, и като такъв трябва да заложи на развието на еко туризъм и производсво на екологично чисти продукти, наред със селския и ловния туризъм. Смятам, че с годините еко туризмът ще става все по-търсен в световен мащаб, защото в динамичното ежедневие хората изпитват и търсят необходимост да бъдат в пряк контакт с природата. Това е свързвано и със стремежа към здравословен и в същото време активен начин на живот“, коментира Живко Табаков. Досега Руен участва в общ туристически проект с общините Поморие и Айтос за популяризиране на туризма в населените места.

 

Община Руен може да се похвали с три проекта за трансгранично сътрудничество, приключили успешно досега с Република Турция. Селският туризъм е единственият, който се развива в общината. Освен с мазни борби, в Руен привличат туристи и с известните в цяла България вресовскки кукери.

Източник: gramofona.com