Огнян Герджиков e новият служебен премиер

 

Със свой указ президентът Румен Радев разпуска 43-ото Народно събрание на 27 януари 2017 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Държавният глава насрочва произвеждането на парламентарни избори на 26 март т.г.

С друг свой указ президентът назначава Огнян Стефанов Герджиков за служебен министър-председател на Република България.

Професор Огнян Герджиков е юрист и политик. В периода 2001-2005 г. бе председател на 39-ото Народно събрание.

Проф. Герджиков е роден през 1946 г. в София. Завършва в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализира във Виенския университет и в Хамбургския институт "Макс Планк". Той е автор на десетки монографии в областта на търговското право.

На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-ото Народно събрание. На 4 февруари обаче 119 депутати гласуват Герджиков да напусне своя пост и по този начин е свален предсрочно от длъжността. Причината за това е активното участие на Герджиков в блокирането на парламентарния контрол върху правителството по повод скандалните опити на вицепремиера Лидия Шулева да осъществи сделка за приватизация на Булгартабак в нарушение на приетата от 39-то НС стратегия.

Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ.

 

Председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията в 40-ото Народно събрание. Носител на орден "Стара планина".

 

"Нищо не ме притеснява, защото бих казал следното — ако съм кандидат и стана ли кмет на София, ще е добре, но ако не стана, ще е още по-добре", казва проф. Герджиков преди време.

 

Преди дни във връзка със спекулациите около името му във връзка със служебния кабинет на Радев Герджиков каза:

 

"Никакъв бъдещ не съм, аз съм бивш председател на парламента и вие много добре го знаете".

 

Тогава той заяви, че изявления до края на месеца няма да прави. "Пред гроба на майка ми се заклех", каза той.