Мария Габриел се представи блестящо на изслушването за еврокомисар

Тя благодари на българското правителство за номинацията за еврокомисар

Искам да върнем гражданите и техните права в основата на европейския цифров пазар. Това каза по време на изслушването си в Европейския парламент в Брюксел Мария Габриел, предложена за следващия български еврокомисар.

Габриел, която в момента е евродепутат от ГЕРБ, се представи блестящо на изслушването. Тя получи поздравления на свои колеги.

В началото на своето изложение Габриел говори на български език. Тя изрази надежда, че заедно с евродепутатите ще очертаят допълнителни идеи и заедно ще допринесат за изпълнението на задачата на Европейската комисия за пълно използване на възможностите на цифровите технологии в общ интерес.

Благодаря на българското правителство за оказаното доверие и на евродепутатите за подкрепата през последните осем години. Стигнах дотук благодарение на вашето доверие. Благодаря на европейските граждани, които са ми давали подкрепа и доверие във всички отстоявани досега каузи, заяви Габриел.

Тя посочи, че номинирането й за еврокомисар е възможност да продължи да работи за защитата на правата и свободите на европейските граждани. Двeгодишният мандат е кратък, затова ключът са приоритетите – пълното прилагане на политиките, одобрени досега. Ще работя с всички евромисари, със Съвета на ЕС и с ЕП открито, за да постигнем възможно най-широко съгласие, добави Габриел. Да се създава утрешният свят е най-вдъхновяващият проект, възнамерявам да допринеса със завършването на единния цифров пазар, допълни българският кандидат.

В продължение на няколко часа Мария Габриел отговаря на въпроси, свързани с цифровата икономика и цифровизацията в областта на културата. Отговорите й няколко пъти предизвикаха ръкопляскания.

Тя посочи, че държи на качествената журналистика, защото е в помощ на гражданите да си съставят мнение.

„Трябва да настояваме за медийно образование за всяка възраст, бих настояла платформите да развият лостове за оценка на качеството, за да защитим демократичните си ценности“, каза тя.

Феноменът с фалшивите новини не е нов, но е нова скоростта на разпространението им и засягането на нашите общества и ценности, отбеляза Габриел.

Тя определи въпроса с бъдещето на Евронюз като чувствителен и важен, защото телевизията има мисията да защитава интересите на европейските граждани.

„В нашите демократични общества словото на омразата няма място. Свободата на изразяване и на информация трябва да бъде запазена. Речта на омразата изисква да се защитим с всички сили, за да опазим нашите ценности. С този въпрос не можем да се шегуваме. Като еврокомисар ще защитавам равенството между мъжете и жените, ще защитавам нашите ценности докрай“, заяви Габриел.

Оценката от днешното й изслушване ще бъде представена в сряда.

В предишно изслушване тя заяви, че да се създава утрешен свят е най-вдъхновяващият проект, и че възнамерява да допринесе за завършването на единния цифров пазар.

Мария Габриел изрази надежда, че заедно с евродепутатите ще очертаят допълнителни идеи и заедно ще допринесат за изпълнението на задачата на Европейската комисия за пълно използване на възможностите на цифровите технологии в общ интерес.