Лозан Панов потвърди: Кабинетът е поискал от ЕК да направи анализ на съдилищата у нас

Председателят на ВКС Лозан Панов потвърди думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че правителството е поискало от Европейската комисия да се направи анализ на структурата на съдилищата у нас, съобщи БТА. 

По време на днешния пленум на ВСС Цацаров заяви, че има неофициална информация, че правителството е направило такова искане към Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК. Той беше внесъл в дневния ред на съвета предложение да се поиска от ЕК структурен и функционален анализ на съдилищата и модела на разследване у нас, но оттегли точката си.

„Преди една седмица получих писмо, че е поискано от Службата за структурните реформи към ЕК да се направи анализ за структурата на съдилищата в страната“, заяви Панов пред журналисти. Председателят на ВКС коментира, че за него това е изненада, като допълни, че от писмото не става ясно какъв ще бъде точно предметът на анализа.

Панов обясни, че в понеделник се е провела среща между него, председателя на ВАС Георги Колев и зам.-министър на правосъдието, на която се е обсъдило каква проверка да бъде поискана и в каква сфера да бъде. Във вторник е проведена среща по темата и с един от европейските експерти.

Според съдия номер едно е странно, че правителството иска такава проверка, а питат председателите на върховните съдилища да кажат в кои сектори да се осъществи тя.

Помощ винаги би била полезна, но по-скоро това ми прилича на политически ход, заяви Лозан Панов. По думите му действията на правителството приличат на опит да се осигури буферен период от време, през който да има спокойствие на политическо и друго ниво по време на европредседателството. Той отбеляза, че такъв анализ ще отнеме една година, а след това по подобие на доклада за прокуратурата могат да минат месеци, преди да се започне професионален дебат по изводите от него.

Съдия номер едно обясни, че подобен анализ ще представлява огромен обем от работа. Той обясни, че Службата за подкрепа на структурните реформи в момента проучва отправеното искане и може да откаже да анализира съдилищата ни. Панов каза още, че до 20 август трябва да се прецизира предметът на този анализ, като Министерството на правосъдието трябва да изведе още и какъв обхват да има той.