Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим в Бургас

СДС-Бургас и Съюзът на репресираните поднесоха венци и цветя пред паметника на жертвите от комунистическия режим, който се намира в градинката срещу Апелативния съд.

„Днес се навършват 75 години от позорния акт на т. нар. народна власт, когато беше избита интелигенцията в страната. Нашият призив е тази дата да се помни и да се обсъжда. 30 години продължаваме да живеем в паралелни Българии, където една голяма част от  населението отрича   фактите. Искаме най-после българският народ да осъди това тежко престъпление и да продължим напред. Така се развиват успешните нации. Осъждат престъпленията, защото не може да ги върнем назад, и продължават развитието си. Фактите трябва да бъдат приети такива каквито са се случили и затова се събираме тук, за  да почетем паметта на невинните хора, които са убити само заради убежденията и идеите си”, заяви областният секретар на СДС-Бургас Тошко Иванов. Именно сините бяха двигател  за изграждането на паметника на жертвите от комунизма.

Венци и цветя пред монумента поднесоха  областният председател на СДС и общински съветник д-р Георги Митев, д-р Андрей Найденов от Съюза на репресираните от комунистическия режим в Бургас, зам.-кметът по Стратегическо развитие и екология Весна Балтина, общински съветници от ГЕРБ, сред които председателят на постоянната Комисия по култура и читалищна дейност към ОбС Веселин Пренеров, изследователят Митко Иванов, близки на репресираните, както и граждани.

1-ви февруари официално е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002). На тази дата през 1945 г. по заповед на Народния съд посрещат смъртта си регенти, депутати, офицери, министри и общественици.