Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Няма да има видеонаблюдение при броенето на бюлетини

На 4 април бюлетините няма да може да се броят под видео контрол. Това стана ясно след заседание на Върховния административен съд (ВАС), който остави без разглеждане искане на "Демократична България".

По-рано тази година Централната избирателна комисия (ЦИК) разпространи своя инструкция, която не позволява видеонаблюдението по време на броенето на бюлетините. Извънпарламентарната коалиция "Демократична България" оспори инструкцията в съда и спечели делото на първа инстанция. По-късно то беше обжалвано пред ВАС, предава Свободна Европа.

По време на заседанието в петък ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) направиха процедурно възражение, в което заявиха, че страните по делото не са били призовани в 7-дневен срок. Съдът се съгласи с това и отказа да даде ход на делото, като го отложи за 14 април - 10 дни след изборите.

Адвокатката на "Демократична България" Надежда Йорданова, която е и кандидат за депутат от коалицията, направи алтернативно искане ВАС да спре временно действието на инструкцията на ЦИК, забраняваща видеонаблюдението. Тя се позова на решението на долната инстанция и на обществения интерес да се гарантира честността на изборния процес.

Това предложение също не беше прието.