Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Рекорден брой желаещи да гласуват в болниците в Бургас

Снимка: вестник "Дневник" 

Рекорден брой са желаещите да гласуват в болниците в Бургас, в сравнение с предишния местен и парламентарен вот. Това показват предварителните данни от администрациите на лечебните заведения. За първи път в тях ще има и ковид секции. Те са общо 6 в болниците в Бургас, и по 1 – в Айтос и в Карнобат.

 

По последни данни от Здравната инспекция, в ковид отделенията в областта се лекуват 577 болни. На всички тях трябва да бъде осигурена възможност да гласуват, ако пожелаят. Включително и на тези, които бъдат приети в болница в самия изборен ден, обясниха от Районната избирателна комисия.  

 

На всички членове на секционните комисии в ковид отделенията са предоставени защитни облекла. 8 мобилни екипа ще осигурят правото на вот на карантинираните, които са подали заявление да гласуват - те са 420 души за област Бургас.

„В Ковид отделението на УМБАЛ Бургас са пожелали да гласуват 91- пациенти, което е много голям брой за нас, а в цялата болница са общо 149, което до момента не се  е случвало. Секциите ще бъдат разположени в столовата на ковид отделенията. До момента не е имало такова голямо желание, например на миналите местни избори са гласували 38 души, а на миналите парламентарни избори - 73 души, като в това число влиза и дежурният медицински персонал“, съобщи Юлия Андреева - говорител на УМБАЛ-Бургас.

„Когато един човек е в съзнание и иска да гласува, но не може да стане от леглото си, ще му бъде дадена възможност за уединение, докато упражнява вота си. В болнично заведение в сектор covid сами разбирате, че абсолютно неудачен е вариантът с тъмна стаичка. Затова не виждам никаква пречка СИК в услуга на лежащия човек да му подаде избирателния списък, където той да се подпише, да му даде бюлетината от кочана, да се обърнат или да го оставят така в покой известно време, за да може да си упражни вота”, обясни Елка Стоянова, председател на РИК-Бургас.

След края на изборния ден, книжата от covid секциите и секциите за карантинирани ще бъдат обработвани в отделно помещение от останалите.