Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Проф. Анастас Герджиков влиза в надпреварата с Румен Радев за президент

ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент на изборите на 14 ноември.

Той ще бъде издигнат от инициативен комитет, съобщиха за "Хоризонт" източници от партията. Малко по-късно професор Герджиков заяви, цитиран от БГНЕС: "Приех да бъда издигнат за кандидат за президент".

Очаква се до дни кандидатурата му официално да бъде издигната и да бъде регистрирана за президентския вот в ЦИК.

ГЕРБ-СДС са готови да подкрепят кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, но от коалицията все още не са обявили официално дали това ще е окончателната им номинация.

Крайният срок за подаване на заявления за регистрация е до 4 октомври, понеделник.

За предстоящото Учредително събрание на инициативния комитет, което да издигне кандидатурата на ректора на Софийския университет за кандидат за президент, потвърдиха преподаватели в Алма матер. Все още обаче не е ясно коя ще е номинацията за вицепрезидент.

Проф. Анастас Герджиков е на поста ректор на Алма матер два поредни мандата. Той е на 58 години, професор по антична и средновековна литература. Следвал е в Софийския университет и в Хумболтовия университет в Берлин.

През 2006 г. получава научната степен „доктор на филологическите науки" с дисертационен труд „Огледалото на владетеля. Възникване и развитие на жанра Speculum regale в античността и ранното средновековие". От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература с хабилитационен труд „Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в.“.

Води лекции по латински език – фонетика и фонология, морфология, синтаксис, и римска литература в Катедра „Класическа филология“ на Софийския университет.

Научните му интереси са в областта на римската литература и политическата теория на античността и средновековието. Автор е на четири монографии и на над четиридесет студии и статии в областта. Автор е на първия превод на български на Аристотеловата „Политика".

В периода 2001 – 2003 г. е заместник-министър на образованието и науката, през 2007 – 2008 г. е управител на Фонд „Научни изследвания", а от 2007 до 2010 г. е член на специализирания съвет по литературознание при Висшата атестационна комисия.

В периода 2010 – 2011 г. е заместник-ректор на Софийския университет за акредитация и научна дейност. От 2011 до 2014 г. е заместник-ректор на Софийския университет за учебната дейност – докторанти и продължаващо обучение.

На 17 ноември 2015 г. е избран за ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На 20 ноември 2019 г. е преизбран за ректор.