Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Обединение - лайтмотивът на кампанията на Герджиков, но не обединение на партии, а на нацията

Снимка: БГНЕС

Наистина обединени. Това ще е мотото на кампанията на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

В Националния дворец на културата (НДК) проф. Герджиков и кандидатът му за вицепрезидент полк. Невяна Митева обявиха официално кандидатурата си за предстоящия на 14 ноември президентски вот. Сред Инициативния комитет, издигнал кандидатурите на двамата стоят имената на редица обществени личности от политическата, културната и научната сфера, като Валя Балканска, проф. Николай Овчаров, Теодосий Спасов, Богдана Карадочева, проф. Боян Биолчев, проф. Милена Стефанова, проф. Румяна Коларова, Николо Коцев, олимпийската шампионка Стойка Кръстева, Михаил Белчев, Нидал Алгафари, Тони Димитрова, Тончо Токмакчиев, Филип Аврамов, Харалан Александров, Стефан Цанев.

В комитета влизат още ректори на осем висши училища, кметовете на София, Бургас и Велико Търново, бившият министър на образованието и науката и депутат от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев, бившият министър на спорта Красен Кралев.

"Приех да се кандидатирам, защото всеки един от нас в даден момент от живота си трябва да плати цената за това, което е получил от Родината. Не съм политик, не мисля и не говоря като политик, смятам и че няма да се превърна в такъв", започна изявлението си проф. Герджиков. И веднага изложи основната си цел, лайтмотив в кампанията му - обединение. "Под обединение имам предвид не такова на политическите партии, а на хората и нацията."

Герджиков подчерта дебело също така, че не е член на която и да е партия. "Затова очаквам подкрепа от всички български граждани, които осъзнават нуждата от това да си протегнем ръка в тази трудна ситуация на разделение", посочи той.

По думите му политическата криза и ожесточението между партиите е зло за България. "Трябва един спокоен дебат, едно обединение по основни обществено важни теми. Трябва ни нов национален идеал."

Кандидатът за вицепрезидент полк. Невяна Митева започна речта си така: "Гордея се, че съм родена, живея и създала семейство и децата си в България. Радвам се на 3 деца и прекрасен любящ съпруг. Още от дете спортът ме научи на ред, дисциплина и самораздаване, благодарение на които постигнах национални рекорди. Службата ми в българската армия осмисли живота ми, даде ми чувство на сигурност и самочувствие. Работила съм в неправителствения сектор по различни социални проекти и казуси за деца и семейства със специални нужди".

"Взех решение да се включа в изборите за президент и вицепрезидент, защото вярвам, че е дошло време за истинско обединение. Не трябва омразата да осакатява живота ни, можем да вървим напред единствено заедно. Нека сме любящи човеци и всеки да се труди на своята позиция за добруването на България", продължи лайтмотива за "обединение" Митева.