Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Освободиха председателя на ДАБ заради „незадоволителни резултати“

Снимка: Флагман

Мариана Тошева е новият председател на Държавната агенция за бежанците. Това съобщиха от правителствения пресцентър. Тя има близо 30 години професионален опит в работата с бежанци. Започва като Координатор на проект на ВКБООН „Местно заселване на бежанци в България“ още пред 1993г., по-късно се присъединява към Български хелзински комитет като „Заместник директор на Програма за правна помощ на бежанци и мигранти, а от 2007 г. до съвсем скоро е изпълнявала длъжността Програмен мениджър на Бежанско мигрантска служба на Български червен кръст.

Премиерът предложи освобождаването на Петя Първанова от поста заради незадоволителни резултати, съобщават още от кабинета. 

Първанова бе освободена от поста си с решение на МС днес заради незадоволителни резултати през годините, недостатъчна технологична и експертна обезпеченост и готовност за справяне с бежански кризи. Въпреки, че само през последните 3 години на Агенцията са били осигурявани средства в размер на 50 млн лв, както от европрограми, така и от държавния бюджет, липсва изграден капацитет и ресурси за управление на ситуацията с разселените от Украйна лица, уточняват от пресцентъра.

Пред БНТ Първанова обясни, че тази сутрин е повикана на разговор в Министерския съвет. По време на разговора е станало ясно, че съвместната работа не може да продължи.