Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

"Тренд": ГЕРБ и новата коалиция са с изравнени резултати, влизат 5+1 формации

Разликата между ГЕРБ и новата коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" е по-малко от 1 процентен пункт месец и половина преди предсрочните парламентарни избори, които са на 2 април. Това показват данните от първото социологическо проучване, в което двете партии са посочени като коалиция.


Изследването е на "Тренд" по поръчка на "24 часа" и е проведено в периода 4 - 11 февруари. В него са участвали 1003 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице". От "Тренд" уточняват, че резултатите от електоралния въпрос не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона „Магнитски“, който беше публикуван на 10 февруари следобед.

Според прочуването пет политически сили със сигурност ще влязат в парламента. За други две пък до последно няма да се знае дали ще успеят да преминат бариерата от 4%.

 

В 49-ото Народно събрание ще попаднат 5+1 формации. Ще има практически паритет между ГЕРБ и обединението между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Това показва изследване на социологическа агенция „Тренд”, направено между 4-11 февруари сред 1003 анкетирани на възраст над 18 години.

Според данните предизборната коалиция успява да събере електоратите на ПП и ДБ, като не се регистрира отлив заради обединението, но засега не отчитат и бонус от него.

На трето място остава ДПС с 12.8%, следвани от „Възраждане“ с 11.9% сред гласуващите. Пета в подредбата е БСП с 8.9%. Реални шансове за парламентарно представителство запазва „Български възход” с 4% от гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев, смятат социолозите.

Над 3%, но под бариерата от 4% остава „Има такъв народ“. Опцията „не подкрепям никого“, която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент (4.8%), отчитат социолозите.