Отново на избори, пети поред: ден за размисъл, агитацията е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за 49-ото Народно събрание. Вотът е петият в рамките на последните две години.


Изборният кодекс забранява агитацията от полунощ днес до края на изборния ден в неделя (2 април). Не е разрешено и обявяването "под каквато и да е форма" на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите. В някои общини продажбата на алкохол е забранена, а в други - не.

Секционните избирателни комисии правят последни приготовления в помещенията за гласуване, повечето от които са разположени в училища. След три последователни гласувания само с машини (с изключение на секциите с под 300 избиратели), сега страната се връща към ситуацията от април 2021 г. - в по-големите секции избирателят сам ще решава дали да пусне хартиена бюлетина, или да ползва устройство. В България ще има общо 11 822 секции за гласуване, в 9366 от които ще има и машини.  

Гласуването в неделя ще започне в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 ч. При струпване на опашки изборният ден може да бъде удължен най-късно да 21.00 ч.

Кандидати за народни представители са общо 5 621 като са издигнати от 14 партии и 7 коалиции. По списък избирателите на 2 април са 6 651 284 души.