БАС потвърди решението за избор на кмет на Поморие

БАС потвърди решението за избор на кмет на Поморие

Бургаският административен съд потвърди решението на ОИК за избор на кмет на Поморие, отхвърляйки жалбата на единия от кандидатите Веселин Анестиев, който твърди, че е получил повече от отразените в протоколите на СИК гласове.

Досегашният кмет Иван Алексиев спечели изборите в Поморие на първи тур с 50.77 %, а за юриста Веселин Анестиев гласуваха 37.70 %. От общо 10 895 бюлетини за кмет на общината, 618 бяха отчетени като недействителни гласове.

Според Анестиев са допуснати нарушения, както при реализиране на изборния процес, така и при отчитане на резултатите от гласуването.

По делото бяха назначени две експертизи: съдебно-техническа преброително-отчетна и графологична.

В решението на съда се посочва, че „не всяко нарушение на изборния процес води до недействителност на избора, а само съществено нарушение на процеса на гласуване“. 

От анализа на резултатите на експертизата се установява, че в 19 секции експертите единодушно са установили резултати, идентични с констатираните в протоколите на избирателните секции. В други 12 секционни комисии, експертите са установили резултати, различаващи се минимално от тези отразени в протоколите.

Това обаче не повлиява върху изборния резултат, като единствено броят на недействителните бюлетини се увеличава от 555 на 584.

В решението си съдът е приел, че и по останалите точки в жалбата, не са установени нарушения, които да водят до опорочаване на вота или изкривяване на резултатите. 

„В резултат на приетото от съда, общият брой на действителните бюлетини за кандидатите, ведно с тези, с отчетен вот „Не подкрепям никого“, установен от експертите, възлизат на 10 261 гласа. Петдесет процента от този резултат възлиза на 5130,5 гласа. В този случай обявеният за спечелил кандидат получава повече от 50% +1 глас, а именно 50,66% от действителните бюлетини“, пише в решението на съда. Поради тази е решението на Общинската избирателна комисия е прието като законосъобразно и е потвърдено.

Решението на Бургаския административен съд може да бъде обжалвано ред ВАС.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...