Премиерът на Нидерландия: Ще бъдe глупаво да спрем България за Шенген

Премиерът на Нидерландия: Ще бъдe глупаво да спрем България за Шенген

„Толкова много неща са се подобрили, че просто „би било много глупаво“, ако Нидерландия продължи да спира България за Шенген. Това заяви премиерът Марк Рюте в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел, цитиран от нидерландски медии, съобщава Фрогнюз.

Рюте припомни, че България чака "около четиринадесет-петнадесет години" тази важна стъпка.

„Сега наистина виждаме този напредък и трябва да бъдем справедливи. Просто не е правилно, ако кажем: вие правите всичко, но ние все още ви спираме", подчерта министър-председателят на Нидерландия.

По-рано през деня българският министър-председателят Николай Денков каза пред журналисти в Брюксел след края на заседанието на Европейския съвет, че очаква позитивни новини.

"За да стане това възможно, беше извървян дълъг път през последните месеци - приетите закони в Народното събрание, работата по вдигане на специалния механизъм за наблюдение на България, който е свързан с върховенството на правото, позитивните резултати от мисията, която дойде през ноември в София с участието на Нидерландия и Австрия. Всичко това бяха правилните знаци и те доведоха до това, че очакваме положително развитие от Нидерландия", заяви Денков.

 

Позицията трябва да бъде внесена в нидерландския парламент, който следва да вземе и крайното решение за вдигане на ветото от тяхна страна.


По отношение на Австрия преговорите продължават, добави Денков. По думите му към момента се разменят възможни текстове как би могло да изглежда едно решение. "Докато не е договорено, всичко са предварителни разговори", заяви още министър-председателят.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...