Парламентарната комисия прие на второ четене всички промени в Конституцията

Парламентарната комисия прие на второ четене всички промени в Конституцията

Настоящият състав на Висш съдебен съвет (ВСС) ще продължи да действа поне още 9 месеца след приемането на промените в Конституцията с единственото ограничение да не може да назначава председатели на върховните съдилища и главен прокурор. Това приеха депутатите от комисията по конституционни въпроси в преходните и заключителни разпоредби на основния закон. Предложението е внесено от депутати от "Продължаваме промяната-Демократична България", ГЕРБ и ДПС.

С преходните и заключителни разпоредби се определя срок от 6 месеца на Народното събрание да приеме законите, които се отнасят до прилагането на новите разпоредби на конституцията, а след това и още 3 месеца, в които действащият ВСС да продължи работата си, пише Дневник.

Настоящият състав на Висшия съдебен съвет бе конституиран на 3 октомври 2017 г., а мандатът му изтече на 3 октомври 2022 г.

Министърът на правосъдието Атанас Славов уточни, че в министерството на правосъдието през последните 6 месеца функционира работна група по изменения в Закона за съдебната власт в частта, посветена на конкурсите за магистратите, кадровото и дисциплинарно обезпечаване на съдебната власт. Тя приключва вече работа, но тепърва ще се занимава с имплементирането на законово ниво на предложените сега промени. По думите на Славов, това ще стане след месец, до месец и половина. След този период следва още един месец за обществени консултации, а след това е нужно време за оценка на въздействието и протичане на цялата административна процедура.

Процедурата най-рано може да приключи през март 2024 г., промените в ЗСВ да минат тогава през Министерския съвет и да влязат в Народното събрание за обсъждане.

"Не съм убеден, че Народното събрание ще може в кратък срок от половин-един месец да мине поправките в ЗСВ на съответните четения. От гледна точка на Министерството на правосъдието 6 месеца са един разумен срок, в който може този процес да приключи", обясни министър Славов.

Той припомни, че един от дискусионните въпроси във ВСС, който все още няма решение, е как да се избират новите членове на съвета. Славов припомни и че едното предложение е това да стане с нова система за гласуване, второто е с машинно гласуване, а третото - с бюлетини.



  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...