Парламентът прие голяма част от Бюджет 2024 и вдигна таксите за хазарт

Парламентът прие голяма част от Бюджет 2024 и вдигна таксите за хазарт

Народното събрание прие окончателно текстовете от Закона за държавния бюджет за 2024 г., като обсъжданията продължават с приложенията за разходите на общините и държавните институции.

Гласуването в пленарна зала беше разделено в три заседания, като в днешното беше приет общ лимит на капиталовите разходи по консолидираната фискална програма за 2024 г. в размер на близо 10 млрд. лв. 

Увеличен беше размерът за еднократна помощ при раждане на дете на 375 лв., за второ дете – на 900 лв., за трето дете – на 450 лв., а за четвъртото и всяко следващо – по 300 лв.

Беше прието и въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, държавата да може да придобие вземания на „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД с номинален размер до 1,6 млрд лв. по цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Това, че Министерският съвет ще придобие задълженията, не означава, че ще придобие контрола над БЕХ, обясни министърът на финансите Асен Василев, който присъства в залата по време на дискусиите.

Създаването на национална детска болница, по-високите такси за хазарта, както и частните пенсионни фондове бяха най-дълго разискваните от депутатите теми.

Националната детска болница влиза в Бюджет 2024

Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, да организира възлагането на проектиране на национална многопрофилна детска болница в София след създаването на необходимите предпоставки за това, приеха депутатите в Народното събрание като част от Бюджет 2024. Предложението беше прието с 203 гласа „за“, 2 гласа „против“ и един въздържал се.

Искаме ясно да покажем, че държавата се ангажира с изграждането на тази болница поетапно и докрай, каза председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ДПС Йордан Цонев. Той посочи, че няма как да се запише предложението в по-голяма конкретика, защото по организирането на работата към момента работи комитет, в който има представители и на неправителствени организации. По думите на Цонев вече са задвижени отчуждителни процедури на терен, избран в Горна баня.

Той подчерта, че ангажиментът на държавата е „твърд и неотменен“.

Костадин Ангелов от ГЕРБ отправи критика за това, че болницата не се изгражда на първоначално избрания терен в центъра на София, но посочи, че избраният към момента терен е ясен и консенсусен. По думите му вече е проведена обществена поръчка, свързана със събарянето на сградите, които се намират там в момента. После трябва да се открие обществена поръчка за проектиране и след това – за изграждането и строителството на болницата.

Ако ме питате кога може да стане това – не го виждам да стане в следващите 4-5 години, каза Ангелов.

Той подчерта, че новият член в закона ангажира Министерски съвет с това да организира процеса, който зависи от различни министерства, а не само това на здравеопазването.

Депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов уточни, че с този текст просто се конституира отговорността, а средства за изграждането на болницата има и с тях разполага Здравната инвестиционна компания за детската болница.

Иван Ченчев от БСП и Костадин Ангелов използваха темата, за да повдигнат въпроса за смяната на терена за изграждане на болницата.

„През 2021 г. водихме пак същия разговор. Един служебен министър дойде през 2021 г. и с писмо спря строителството на детската болница“, каза Ангелов, визирайки Стойчо Кацаров, който спря изграждането на детската болница в центъра на града, защото съществуващото вече скеле беше критикувано и от Камарата на архитектите, и от неправителствените организации.

Пандов подчерта, че работата на новия терен вече е на етап премахване на сгради, а процесът не започва тепърва, и в процеса участват обществеността и експерти от Европейската инвестиционна банка.

Той призова да не се говори популистки за това защо не е готово, нито да се политизира.

„Това, което се слага в този текст, не раздава пари. Това, което този текст казва, е, че тази работа трябва най-накрая да се свърши. Има Комисия по здравеопазване, има министър на здравеопазването – там е мястото да се проведе този дебат“, каза министърът на финансите Асен Василев.

Депутатът от БСП Иван Ченчев заяви, че БСП ще предложи създаването на временна комисия към НС, която да следи процеса по изграждането на детска болница.

На днешното си заседание парламентът утвърди също държавна субсидия за получен действителен глас от 8 лв. и отхвърли предложението на Павела Митова от ИТН субсидията да бъде 1 лв.

Отхвърлено беше и предложението на Корнелия Нинова и група депутати от БСП в преходните и заключителни разпоредби да се установят по-големи данъчни облекчения за отглеждането на деца.

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...