Снимка: БГНЕС

Депутатите избраха Атанасова и Белазелков за конституционни съдии

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и бившият съдия Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии. В подкрепа на Атанасова гласуваха 159 депутати, а за Белазелков – 154.

Така с над две години закъснение парламентът попълни квотата си в КС. Третият кандидат – Цвета Рангелова от "Възраждане" – не събра нужната подкрепа.

След гласуването Атанасова благодари за "високата чест и отговорност". Тя заяви, че градила политическата си кариера с труд и не е разчитала на "потекло, протекции и случайности". Каза още и че е независим и некорумпиран политик. Тя благодари на депутатите и им пожела да са живи и здрави.

Борислав Белазелков обяви пред журналисти в парламента, че вярва, че ще оправдае гласуваното му доверие.   

Веднага след гласуването лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще бъде сезиран КС за избора на новите му членове. Причината е, че само преди два дни сегашният състав излезе с тълкуване, според което, ако един съдия избран със закъснение (което в случая е над две години), той трябва да изкара само оставащата част от мандата си, т.е. около 7 години. В решението на парламента обаче е записано, че и двамата са избрани за по 9 години, колкото е пълният мандат на конституционен съдия.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...