Адвокатски колегии се обявиха срещу избора на конституционни съдии

Адвокатски колегии се обявиха срещу избора на конституционни съдии

Скандалът около избора на двамата нови конституционни съдии от парламентарната квота се засилва, вместо да утихва.

Президентът Румен Радев оспори пред Конституционния съд (КС) избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова и поиска от КС да отложи полагането на клетвата им, докато се произнесе по питането - за да не се легитимира неконституционен избор. По закон новоизбраните съдии трябва да положат клетва до една седмица след избора, по тази причина вече КС е насрочил церемонията за петък, 26 януари, от 11 часа в залата за открити заседания на съда. Президентът обаче смята, че не бива да се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии, преди КС да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

Държавният глава изразява несъгласие не само с опита на парламентарното мнозинство да уреди на двамата 9-годишен мандат в нарушение на конституцията, но също така и заради нарушение на конституционната процедура, изискваща "откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост" - новия текст на чл. 91б, ал. 1 в конституцията, който депутатите вкараха изрично.

"Реализирането на квотата на парламента в персоналния състав на органи не е и не може да бъде форма на политическо участие в тези квоти. Считам, че приетите решения на Народното събрание бяха единствено политически обосновани, което в крайна сметка делегитимира самия избор и го направи противоречащ на чл. 91б, ал. 1 от конституцията", казва президентът в мотивите си.

По същото време 14 адвокатски колегии от цялата страна в обща позиция призоваха народните представители "да проявят разум, морал и отговорност", като отменят решенията си от мналия петък за избор на конституционни съдии. Под този призив са се подписали адвокатските съвети в Бургас, Благоевград, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян (адвокатските колегии в страната са общо 27). Те призовават не само президента, но и председателя на Народното събрание Росен Желязков, както и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд Галина Захарова и Георги Чолаков "в рамките на правомощията си да заявят ясна и категорична позиция" за извършения избор, който, ако бъде реализиран, "би опорочил по непоправим начин дейността на Конституционния съд като институция, която е последен гарант на правовия ред".

Паралелно с това и инициативата "Правосъдие за всеки" обяви, че организира протест под надслов "Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията", който ще се проведе в сряда от 18 ч. пред Народното събрание на пл. "Независимост".

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...