Снимка: БГНЕС

"Всичко си има граници": Мария Габриел няма да подпише меморандума на ПП-ДБ

Вицепремиерът Мария Габриел (ГЕРБ) няма да подпише меморандума за управление, предложен от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Това заяви тя на извънреден брифинг в Министерство на външните работи. По думите й всички предложения в документа погазват Конституцията и са „опит за овладяване на съдебна система, регулатори и контролни органи“.

„Няма да подпиша т.нар. меморандум. Всичко има граници, моите са, че не приемам държавата да се управлява от тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията“, заяви Габриел, но отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Вицепремиерът попита защо не е подписано подобно споразумение в началото на управлението, както са настоявали от ГЕРБ. Попита и дали ПП-ДБ предлагат подобен меморандум да се подписва на всеки 9 месеца при ротация или само когато премиерът ще е от ГЕРБ.

„Това е саботиране на процеса на разговорите и е проява на всичко друго, но не и желание за продължаване на съвместното управление. Намирам меморандума като ултиматум, с цел политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите. Правовата държава се ръководи от принципите на върховенство на закона“, заяви тя.

Изявлението на Габриел идва в преломен момент за управляващата коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ. След две седмици премиерът Николай Денков ще входира оставката си, а Мария Габриел трябва да поеме управлението. Поне такава бе уговорката между политическите сили, когато миналата година сформираха правителство. Идеята бе ротация на премиери на всеки 9 месеца. Оказа се обаче, че един от споровете е за това кой ще оглави Министерство на външните работи.

ПП-ДБ предложи меморандум, в който е записано, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тази сутрин заяви, че не е чел документа, но го определи като незрял и неприемлив. Според него „изборите 2 в 1 са абсолютен логичен завършен на некоалицията“.

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...