Димитър Найденов: По-добрият вариант за страната е обещаните реформи да продължат

Димитър Найденов: По-добрият вариант за страната е обещаните реформи да продължат

„По-добрият вариант за страната е, разбира се, да няма нови избори, поради простата причина, че в момента има мнозинство, което вече е обещало реформи, обещало е прозрачни назначения в регулаторите с изтекъл мандат, довършване на съдебната реформа, влизане в Шенген и Еврозоната“, така бургаският депутат от ПП-ДБ Димитър Найденов коментира за BurgasPress кой вариант е по-вероятен в актуалната политическа обстановка - съставяне на нов кабинет или нови избори.

„Всички тези неща стоят пред нас и са абсолютно постижими, стига да има политическа воля. Политическа воля беше заявена преди 9 месеца и ГЕРБ и Борисов до момента не са се отрекли от нея. Ако се отрекат, ще излъжат много грубо собствените си избиратели и всички останали, които с погнуса гледат на тази „сглобка“, но в крайна сметка виждат, че по-добра алтернатива към настоящия момент липсва, според периодичните социологически проучвания, а същевременно нещата в държавата лека-полека се случват. Има политическа стабилност, макроикономическите показатели на страната всъщност са много по-добри от очакваното, защото ако си спомняте, Радев предричаше едни катастрофални 6,9 % бюджетен дефицит, а той в момента падна под 2,5 - 2,3 % за края на 2023 година. Покриваме критериите за еврозоната, а завършването на съдебната реформа съвсем реалистично е да стане до есента, защото предстои внасянето на чисто нов закон за съдебната власт“, допълни Найденов.

Според бургаския депутат темата с регулаторите е централна в преговорите за продължаване подкрепата на ротацията.

„От наша страна полагаме усилия да накараме ГЕРБ да си спази обещанието, което беше направено не само пред нас, но и пред всички. Те казаха, че ще подкрепят съдебната реформа, че ще подменят по прозрачен начин регулаторите, ще направят усилия за Шенген и за Еврозоната, и ще доставят помощ за Украйна, т.е. ние нищо ново не искаме от тях.

Тук обаче е много важна темата с прозрачността и ясните правила при назначенията в регулаторите, при които политическата отговорност да се сподели между първите две политически сили“. В тази връзка е и исканото от нас изрично договаряне на забрана за първите две политически сили в парламента, да използват и прокарват решения с “плаващи” мнозинства при гласуванията им в НС- коментира още Димитър Найденов.  Той допълни, че където се изискват повече от 160 гласа, ще търсят подкрепа от всички останали парламентарно представени партии, както това се е случило по темата с промените в конституцията.

Според него в преговорите е важна темата за реформите, а не за министерските постове.

„За нас е важно не коя парламентарна група осигурява квалифицирано мнозинство, където това е необходимо, щом тази подкрепа е принципна и при спазване на принципите за прозрачност. От първия ден преди 9 месеца и сега ние отново говорим за реформи, а Борисов говори за министерски постове и министерски портфейли. Наша тема са реформите, които трябва да се извършат по прозрачен начин, с ясна политическа отговорност”, категоричен е Найденов.

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...