Започнаха преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за нов кабинет

Започнаха преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за нов кабинет

Преговорите между представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ за ротация на премиера в оставка Николай Денков с вицепремиера Мария Габриел започнаха в събота вечерта. Те се водят в сградата на парламента и са закрити за медиите.

След края на срещата не се очакват изявления, като е възможно преговорите да продължат и в неделя.

През седмицата премиерът Николай Денков подаде оставка на кабинета и тя беше гласувана от парламента.  Това предизвика възмущението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В крайна сметка ПП-ДБ и ГЕРБ се договориха да започнат преговори  за ротацията в събота.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да участва в преговорите и делегира правомощия на Мария Габриел, Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова. Екипът на ПП-ДБ включва Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

По-рано в събота съпредседателят на коалицията Христо Иванов каза, че с колегите му подкрепят ротацията, но искат гаранциите за реформи да бъдат закрепени в общ документ. На конференция на партията му "Да, България" бяха гласувани общо 12 условия, които да бъдат поставени пред ГЕРБ.

На влизане в парламента в събота никой не пожела да направи подробен коментар. Единствено съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов изрази увереност пред журналистите, че преговорите ще постигнат успех: "Ще постигнем съгласие, бъдете спокойни."

Премиерът в оставка отказа коментар с думите: „Каквото сме имали, сме го казали досега“. Денков, Габриел и всички министри отчетоха вчера работата си за последните 9 месеца.

От понеделник – 11 март, президентът Румен Радев започва консултации с парламентарно представените партии, преди да връчи първия проучвателен мандат за ново правителство на ГЕРБ-СДС.

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...