Габриел: Оттеглям кандидатурата си за премиер, няма да преговаряме за втори мандат

Габриел: Оттеглям кандидатурата си за премиер, няма да преговаряме за втори мандат

Номинираната за премиер Мария Габриел обяви, че оттегля кандидатурата си за премиер.

ГЕРБ няма да участва и в преговорите за втори мандат, каза тя на извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ.

"Утре ще внеса писмо в Народното събрание, че оттеглям кандидатурата си за кандидат за министър председател. Имаме общи точки, но вероятно ще се върнем към тях след избори“, каза Мария Габриел.

„Оценявам, че разговорите продължиха и през последните дни. Благодаря на всички за търпението и най-вече на моя преговорен екип. Благодаря изключително на Николай Денков. Последните месеци стана ясно, че важни реформи за България се случват с ГЕРБ. Показахме, че може да отстъпим в името на националния интерес. И вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова ние казахме „не”. „Не” на постоянните нови условия. Това постоянно изпълва ГЕРБ с нетърпимост по отношение на отказа от среща искането ни за споделена отговорност", допълни Габриел.

Тя изрази съжаление от създалата се ситуация. „Надявам се да се върнем към нея след избори, които се надявам да се проведат с мисъл за страната и повече смирение и прозрачност за повече отговорност. Ще остана като вицепремиер и министър на външните работи до ден последен на това правителство. Благодаря на всички колеги-министри, с които не си казахме лоша дума".

Очаква се коментар и от ПП-ДБ. Депутати от движението имат инструкция да се прибират спешно в София и задължително да са в парламента през следващата седмица.

За това се разбра от публикация на народния представител Манол Пейков в социалните мрежи, който отмени гостуването си в Япония и спешно се качи на самолета за София.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...