ПП и ДБ отиват заедно на европейските и парламентарните избори

ПП и ДБ отиват заедно на европейските и парламентарните избори

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) ще се явят заедно на националните и европейските избори през юни. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков на пресконференция след края на двудневното общо събрание на ПП. Те се явиха като коалиция и на последните предсрочни парламентарни избори през април миналата година.

В събота партията откри предизборната си кампания и заедно с лидерите на коалиционните си партньори от ДБ оцени съвместното си управление с ГЕРБ и обсъди провала му. В неделя ПП избра нови ръководни органи, без избор на нови лидери, и определи кандидатите си за евролистата.

Кирил Петков и Асен Василев са начело на новия Изпълнителен съвет на ПП. В него влизат още Николай Денков, Никола Минчев, Даниел Лорер, Калина Константинова, Лена Бориславова, Венко Сабрутев, Венеция Нецова - Ангова, Христо Петров, Андрей Цеков, Методи Байкушев и Петър Куленски.

Водач на евролистата ще е Никола Минчев - позиция, която беше обещана от преди месеци. Второто място е оставено за кандидат на "Демократична България". Трети е депутатът Даниел Лорер, следван от колегата му Деница Симеонова.

Пето място от ПП дават пак на ДБ, като спряганото име е на настоящия евродепутат Радан Кънев. Шестото място е за Христо Петров, а седмото за Искрен Митев.

На изборите коалицията ПП-ДБ ще се стреми към "задължително първа позиция", каза Петков. Според него това е напълно възможно, защото "българският народ видя, че не сме се съгласили да се извърши само ротация, без реформи в службите за сигурност, съдебната система и регулаторите".

Петков и Василев потвърдиха и казаното в събота, че са склонни да разговарят с ГЕРБ след изборите.

Изборите за европейски парламент предстоят на 9 юни. Предсрочните парламентарни избори президентът Румен Радев е вероятно да насрочи на същата дата. Това зависи от това дали избраният от него кандидат за служебен министър - председателят на Сметната палата Димитър Главчев, успее да сформира правителство до седмица, което Радев да одобри.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...