Главчев има шест дни да предложи кабинет, появиха се възможни имена

Главчев има шест дни да предложи кабинет, появиха се възможни имена

През следващите шест дни номинираният за министър-председател Димитър Главчев трябва да представи състав на служебно правителство.

Срокът за пълен списък с имена на министри изтича в събота. Дотогава Димитър Главчев трябва да е намерил 20 души, които да са експерти, професионалисти и да не са политически ангажирани.

След получаването на мандата от Димитър Главчев, спекулациите кои ще са министри вече започнаха. Неофициално, част от действащите вече са заявили готовност да останат на заеманите позиции. Сред тях са Калин Стоянов и Кирил Вътев, съобщава бТВ.

Четирима представители на кабинета пък със сигурност ще се върнат в Народното събрание като депутати и ще изместят тези, които запълваха местата досега. Това са премиерът Николай Денков, финансовият министър Асен Василев, правосъдният Атанас Славов и регионалният Андрей Цеков. Те няма да участват в служебен кабинет със сигурност. Министърът на отбраната Тодор Тагарев и министърът на спорта Димитър Илиев също не смятат, че имат място в бъдещия кабинет.

А междувременно се появиха информации за евентуални имена на министри – бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров за министър на спорта, а шефът на педиатрията Благомир Здравков за министър на здравеопазването. Туристически организации пък пуснаха открито писмо с предложение Мартин Захариев да е министър на туризма.

С пост във Фейсбук и снимки на водопад бъдещият служебен премиер коментира консултациите си с номинирани за министри така: „Между разговорите, а те вървят добре“.

Президентът препоръча вотът да е две в едно с европейските избори на 9 юни. За да може Главчев да е служебен премиер от 9 юни, във вторник на извънредно заседание на Народното събрание се очаква да бъдат окончателно приети промените в три закона, които дават възможност на Главчев да излезе в отпуск и да заеме позицията.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...