"Галъп": На изборите "2 в 1" по-голям ще е интересът към парламентарните

"Галъп": На изборите "2 в 1" по-голям ще е интересът към парламентарните

Ако изборите за Народно събрание бяха в началото на април, декларативната сигурност на гласуване е 37.4%. От всички гласуващи, 3.5% казват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого". Това показва проучване на "Галъп" по поръчка на БНТ.

ГЕРБ-СДС биха взели 27.4% от гласове, "Продължаваме промяната - "Демократична България" - 17,9%, ДПС - 15.2%, "Възраждане" - 14.9%, БСП - 10.5%, "Има такъв народ" - 5.2%. Останалите гласове остават за различни други по-малки формации.

Уточнява се, че проучването не отразява последните скандали и представлява моментна снимка към края на мандата на предходното правителство.

Що се отнася до изборите за Европейски парламент декларираната сигурност за гласуване е 34.2%. 3,1% декларират гласуване с "Не подкрепям никого".

Резултатите биха били сходни на тези за парламент, като ГЕРБ-СДС биха взели 27.9% от гласовете, "Продължаваме промяната - Демократична България - 17.7%, ДПС - 14.8%, "Възраждане" - 14.6%, БСП - 9.8% и "Има такъв народ".

От "Галъп" се застраховат, че степента на неяснота е висока, доколкото регистрацията тепърва предстои, затова и данните няма как да се четат като прогноза за изборен резултат.

Данните са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българската национална телевизия. Изследването обхваща 805 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведено чрез интервю "лице в лице" с таблети между 28 март и 5 април. То няма как да отрази последните развития и представлява моментна снимка към края на мандата на предходното правителство.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...