Главчев се предложил и за външен министър, Радев нарече предложението "авангардно"

Главчев се предложил и за външен министър, Радев нарече предложението "авангардно"

"Вчера водихме разговор с президента Радев и аз му предложих аз да поема Външно министерство. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев от АЕЦ "Козлодуй", където днес пристига първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус".

"Изчакваме как ще се развият събитията. Ако издаде указ, аз ще нося политическа отговорност и за Външно министерство", заяви той.

Главчев посочи, че към този момент цялата отговорност за поста на външен министър падала върху държавния глава.

"Върху мен е цялата отговорност за изборите - дали ще е в чужбина, дали ще е в България, важно е да имаме честни избори", каза служебният премиер в отговор на журналистически въпрос дали той ще подготвя изборите в чужбина, ако заеме поста и на външен министър.

Главчев заяви още, че продължава да поддържа комуникация с настоящия външен министър Стефан Димитров, но доверието към него е понижено. 

„Вчера получих това авангардно предложение на Главчев, че иска да е и външен министър“, заяви в отговор президентът Румен Радев пред медии.

„Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР“, коментира Радев. Той уточни, че не защитава Стефан Димитров, който все още е министър на външните работи.

„Аз съм против това зам.-председател на партия да отговаря за изборите в чужбина“, каза още президентът, визирайки предложението зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да поеме МВнР.  

„Посъветвах го, че имаме множество прекрасни дипломати, но в края на деня Главчев ми се обади с това предложение и го посъветвах все пак да проучи повече нещата, още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР. Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство“, посочи Радев.

Той каза, че в понеделник сутринта ще направи последен разговор: „Ако той държи, аз съм казал, че приемам всички негови предложения, намесих се само, когато нещата излязоха извън контрол. Важно е това правителство да успее. Надявам се Главчев да знае с какво се заема“, добави Радев.

 

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...