Рекорден брой партии и коалиции са подали документи за участие в изборите

Рекорден брой партии и коалиции са подали документи за участие в изборите

За първи път от април 2021 г. насам рекорден брой партии и коалиции желаят да участват в изборите за национален и Европейски парламент. Общо 23 партии и 11 коалиции се подали документи за вота на 9 юни, информира "Дневник". От тях регистрирани с решение на ЦИК са девет партии и седем коалиции. Срокът за подаване на документи за участие изтече днес в 17.00 часа. Регистрация може да бъде отказана, в случай че партиите и коалициите не са представили минимум 2500 валидни подписа на български граждани. В следващите десет дни (до 4 май) регистрирана вече партия или коалиция може да заяви в ЦИК промени в състава или наименованието си - да се включи нова партия, да се изключи друга или да се смени името.

В парламентарните избори на 2 април участваха общо 21 формации, на 2 октомври - 23 партии и 6 коалиции, на 14 ноември - 21 партии и 7 коалиции, в тези на 11 юли - общо 23 партии и коалиции, а на 4 април - 30 партии и коалиции. 

За участие във вота за народни представители заявиха желание всички партии и коалиции от 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ". Освен тях в надпреварата ще се включат и стари познайници от близкото и далечното минало, които ще направят опит да съберат необходимите гласове за прескачане на 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Един от участниците в предишни парламенти - Мая Манолова, ще се коалира заедно с общинския съветник в София Ваня Григорова. Те ще се явят с коалиция "Солидарна България", на която председател е Григорова и в която участват партията на Мая Манолова "Изправи се България", както и "Българска левица" и "Обединена социалдемокрация".

Бившият партньор на Манолова Татяна Дончева пък ще участва в изборите с "Левицата!". Партията ѝ "Движение 21" се озова в коалиция заедно с АБВ на Румен Петков и бивши социалисти като Костадин Паскалев и Валери Жaблянов. В нея влизат формации като "Зелена партия", "Земеделски съюз "Александър Стамболийски", "Национално движение за спасение на отечеството" и политическо движение "Социалдемократи". Новосформираното движение на бившия главен прокурор Иван Гешев ще участва в предстоящите избори в коалиция с "Партията на българските жени" и с "Български демократичен съюз "Радикали". Трите формации ще участват под името коалиция "Граждански блок".

Новата формация на бизнесмена с 19 обвинения Васил Божков "Център" ще използва за мандатоносители партия "Свобода" и "Българска земеделска партия", за да се яви на предсрочния вот. Обединението носи името "Център".

В коалиция "Синя България" ще се явят: "Консервативно обединение на десницата - КОД" на Петър Москов, НДСВ, "Български демократически форум", "Движение Демократично Действие - Д3", "Движение България на гражданите", "Консервативна България", "Радикалдемократическа партия в България".

Подали документи за участие в изборите са и по-непопулярни формации - партиите "Българско национално обединение - БНО" на Георги Георгиев, "Глас народен" на Светльо Витков, "Български национален съюз "Нова демокрация" на Боян Расате, "Български гласъ" на Георги Попов, "Народна партия истината и само истината" на Венцислав Ангелов, "Пряка демокрация", "Партия на зелените" на Владимир Николов, "За велика България", ВМРО, "Морал Единство Чест" на отцепилия се от "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната - Демократична България" Радостин Василев, "Общество за нова България", "Републиканци за България" на Цветан Цветанов", както и коалициите "Ние гражданите" (в състав: партиите "Българската пролет", "КОИ - Компетентност, отговорност, истина" и "Българска работническо-селска партия") и "Коалиция на розата" (в състав "Българска Социалдемокрация - Евролевица" на Александър Томов, "Обединен блок на труда български лейбъристи" и "Родолюбие 2000").

До 7 май партиите и коалициите трябва да обявят листите с кандидат-депутатите, а на 8 май ще бъде изтеглен жребий за подредбата им в бюлетината.

 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...