Социолози: Електорати на основните партии ще изнесат битката на изборите

Социолози: Електорати на основните партии ще изнесат битката на изборите

Преднина на ГЕРБ-СДС пред "Продължаваме промяната-Демократична България" от над 9% регистрира "Екзакта рисърч груп" 40 дни преди изборите. За ГЕРБ-СДС биха дали вота си 25,9% от запитаните, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14 процента, "Възраждане" - 13,8. 9,6 на сто декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН.

За други партии биха гласували 7,7%, с "Не подкрепям никого" - 7,4.

Изследването е проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю "лице в лице" сред 1020 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Финансирано е със собствени средства на "Екзакта" като част от изследователската ѝ програма.

Социолозите посочват, че твърдите електорати на основните партии ще изнесат битката на предстоящите избори. В тази битка ГЕРБ-СДС ще влязат с безспорна преднина, която трудно може да бъде преодоляна. Под въпрос е подреждането от второто до четвъртото място, тъй като резултатите в настоящото изследване не просто са близки, но и се вместват изцяло в размера на статистическата грешка при подобни проучвания, коментират анализаторите. И отбелязват, че предвид процесите вляво е трудно отсега да се прецени дали БСП има някакви шансове да се приближи до водещите партии. При тези данни според "Екзакта" изглежда реалистично ИТН да влезе в следващия парламент.

На фона на растящото разочарование от политиците и политиката, немалка част от протестния вот отива при "Възраждане", но предстои да видим дали партията ще успее да опази за себе си този протестен вот от новите политически субекти вляво и вдясно, които се целят именно в него, коментират социолозите.

Данните към момента показват, че поне една нова формация има шансове да попадне в следващ парламент. Тъй като има нови политически субекти и вляво, и вдясно, още на старта на кампанията ще търсим отговор на въпроса на чия страна са шансовете, обясняват от "Екзакта".

Две трети от участвалите в изследването очакват активността на предстоящите избори да е по-ниска от тази на последните парламентарни избори от април 2023 г., когато тя беше около 41%. 20% пък допускат, че сега активността може да е по-висока, като така мислят по-често жители на малките градове и хора на средна възраст.

В рамките на коалицията ПП-ДБ е регистрирано известно нарастване на симпатиите към ДБ и почти пропорционално свиване на тези към ПП, ДБ разширяват влиянието си сред младите избиратели и сред столичаните, отбелязват от "Екзакта".

По-често заявяват, че редовно гласуват на евроизбори образовани и заможни млади хора

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...