"Алфа Рисърч": ПП-ДБ губи 200 000 гласа, ГЕРБ-СДС води с 8%

"Алфа Рисърч": ПП-ДБ губи 200 000 гласа, ГЕРБ-СДС води с 8%

При избори за парламент днес ГЕРБ-СДС биха получили 25.4% от гласовете на избирателите. Това е с почти 8 процентни пункта повече от "Продължаваме промяната - Демократична България" (17.5%).

Това сочи последното проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 25 април - 2 май, реализирано със собствени средства сред 1000 пълнолетни граждани. Данните са сред твърдо решилите да гласуват.

Според социолозите на парламентарните избори биха гласували 40% от избирателите, което е около 2.6, 2.65 млн. души. Малко по-ниска се очаква да е избирателната активност за европейските избори - 35%, или 2.3 млн. души.

От "Алфа рисърч" отбелязват, че изборите две в едно ще доведат до повишаване на избирателната активност на парламентарните с между 3 и 5 процентни пункта спрямо предходните.

Социолозите отчитат, че ГЕРБ почти запазват гласовете си от последните парламентарни избори, което е знак за мотивираност и добра организация. Боряна Димитров от "Алфа рисърч" посочи, че по тези показатели партията на Бойко Борисов е близо до ДПС. Тя допълни, че голямото предизвикателство за ГЕРБ е София, където партията ще търси по-силно представяне.

"Големият губещ от сглобката е "Продължаваме промяната - Демократична България", които при избори днес биха имали около 200 хил. избиратели по-малко, посочи социологът.

Димитрова уточни, че тези гласове са отишли основно към "Възраждане" и "Има такъв народ" и в по-малко степен към ГЕРБ-СДС. Социологът отбеляза, че за "Продължаваме промяната - Демократична България" големият проблем е, че са донор на други партии, но почти не привличат избиратели от други формации.

"Това е и тяхното най-сериозно предизвикателство - да спрат процеса на изтичане и да си върнат поне малка част от изгубените избиратели", допълни Боряна Димитрова.

Според данните от проучването резултатът на ДПС и "Възраждане" е "на кантар" - 14.9 срещу 14.6%. Боряна Димитрова подчерта, че предизвикателството за ДПС е да накара твърдото си ядро избиратели да отидат до урните. "Възраждане" пък имат потенциал да привлекат още гласоподаватели.

При избори днес списъкът от партии, вкарващи депутати в парламента приключва с БСП (8.5%) и "Има такъв народ" (5.3%).

От по-малките формации коалицията с лица Мая Манолова и Ваня Григорова "Солидарна България" би взела 2.6%, "Синя България", в която разпознаваемите политиса са Вили Лилков и Петър Москов, би получила 2.5%.

За "Левицата" биха гласували 1.9% от гласоподавателите, а за "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев 1.3%.

За други партии гласовете си биха дали 5.6% от избирателите на парламентарните избори.

"Възраждане", ИТН, "Солидарна България" и "Левицата" са партиите, които най-много обменят избиратели. Това е бурно лявопопулистко море и не е ясно къде ще акостират избирателите. Големият въпрос е дали гласовете в ляво, представено от няколко партии, ще намерят присъствие в парламента или ще останат години наред непредставени. Ситуацията в ляво в момента прилича на ситуацията в дясно преди 10-15 години", обобщи Боряна Димитрова.

Данните на "Алфа рисърч" за резултатите след изборите за европарламента показват леки разминавания с тези за българското народно събрание. ГЕРБ-СДС ще има почти същият резултат - 25.1%.

"Продължаваме промяната - Демократична България" обаче се очаква да имат с около 1 процентен пункт повече, отколкото на парламентарния вот - 18.5%.

Тук "Възраждане" излизат с малко пред ДПС (14.8 срещу 14.4%). Следват БСП с 8% и "Има такъв народ" с 4.8%. Ако този резултат се запази партията на Слави Трифонов няма да има евродепутати, тъй като за тези избори границата е 5.8%.

При тези резултати ГЕРБ-СДС биха запазили броя на евродепутатите си, като те ще са пет или шест. "Продължаваме промяната - Демократична България" ще имат трима-четирима. На предишните евроизбори коалицията в този вид не съществуваше, като ДСБ успя да излъчи един евродепутат - Радан Кънев.

Очакванията на социолозите са "Възраждане" вместо един да имат двама евродепутати. Големият губещ се очертава БСП, която ще изпрати в Брюксел трима представители по-малко.

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...