Първи арести за търговия с вот: 9 души са задържани в Бургас

Първи арести за търговия с вот: 9 души са задържани в Бургас

25 сигнала са получени в полицията в Бургас за купуване на гласове. Проверени са 17 обекта, арестуваните до момента са девет, образувани са 7 досъдебни производства.

На прицел са търговските обекти, главно в ромските махали, които се проверяват за списъци с имена и оставени лични карти.  Акциите са в резултат на проведеното в края на миналата седмица Национално съвещание за предстоящите избори и за първи път започват още със старта на предизборната кампания

Полиция, жандармерия и служители на икономическа полиция сутринта влязоха в ромската махала на бургаския квартал Горно Езерово.   

В няколко от магазините униформените намериха тетрадки с имена. Местните отричат да купуват на вересия или да продават гласа си. От полицията са категорични, че търговията с вот е в ход.   

„Има постъпили 25 сигнала, които касаят предстоящите избори, като преобладават сигналите основно за кварталите с концентрирано ромско население, за това че се изготвят списъци с имена на лица, за това да гласуват за определен кандидат. Схемите са опрощаване на задължения, както и предлагане на пари за гласуване за определена партия определен кандидат с преференция. Между 50 и 100 лв - ова имаме към момента като информация“, съобщи на брифинг директорът на бургаската полиция ст. комисар Емил Павлов. 

“Към настоящия момент са събрани като веществени доказателства намерените списъци с имена, за които са налице данни, че точно тези лица на тях ще им бъдат предлагани съответните финансови възнаграждения да се гласува за определена партия или за определен кандидат”, допълни районният прокурор Мария Маркова.

Проверките продължават, до края на деня броят на арестуваните може да се увеличи. Наказанието е от 1 до 6 години затвор.  

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...