Сигнал за изборно нарушение в Сунгурларе е подаден до РИК и ЦИК

Сигнал за изборно нарушение в Сунгурларе е подаден до РИК и ЦИК

Районната избирателна комисия в Бургас е разгледала сигнал за участие на кандидат за народен представител от Сунгурларе в заседание на местния общински съвет, в качеството му на негов председател. 

Справката на РИК показва, че във видео материал от заседание на ОС на 27 май той действително го е ръководил лично. В сигнала се посочва, че това е нарушение на чл. 161, ал. 1 от ИК, който визира, че кандидат, който е държавен или местен орган или заема служба в администрацията на държавен или местен орган, с изключение на кандидат за общински съветник, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск за времето от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите, пише БНР.

РИК обаче приема, че сигналът е неоснователен. В решението си комисията посочва, че общинският съвет наистина е орган на местно самоуправление, но председателят на общинския съвет не е сам по себе си орган, нито има служебно правоотношение с такъв орган. За да има нарушение, трябва правоотношението да е служебно, а не на база на избор, се мотивират от РИК.

Решението е обжалвано пред ЦИК. Внесена е и жалба до областната администрация в Бургас за извършване на проверка по законосъобразност на взетите решения на общинската сесия в Сунгурларе. 

  • ГЕРБ-СДС е единствената политическа сила, която може да изведе България от политическата криза, коят...
  • Финално - 24 партии и 9 коалиции са регистрирани за участие в предсрочните парламентарни избори, съо...
  • ГЕРБ не каза “да” на предложението от  “Продължаваме промяната” (ПП) за приемането на три антикорупц...
  • Националният съвет на БСП се събира днес, за да реши какво наказание да наложи на Корнелия Нинова и ...